egészség lelki post életmód

Mi is az egészség?

Üdvözlök minden kedves látogatót a reblog.hu legújabb blogján, a Lifestyle For You elnevezésűn. Én Izabella vagyok, és az oldalt azért hoztam létre, egyrészt, mert egy nagyon jó lehetőség adatott meg a reblog.hu jóvoltából, illetve még azért is, mert mindig is szerettem volna elkezdeni egy lifestyle-os blogot, de sosem tudtam hogyan vághatnék bele. Ezért, most minden erőmet összeszedve, belekezdtem. Az első bejegyzés megírása talán a legnehezebb, egy újonan induló blogon, ugyanis egy olyan szöveggel kellene előállnunk, amivel már megis fogunk olvasókat. Mivel az én blogom jelenleg az egészségre van kiélezve, a reblog.hu pályázatának köszönhetően, így arra gondoltam, elmesélem hogy szerintem mit is jelent egészségesnek lenni. 

Legtöbb esetben, ha valaki meghallja azt, hogy egészség, egyből az egészséges, ételek, például a zöldségek, a magvak, és a proteindús húsok jutnak eszébe. Tudja, hogy ahhoz hogy egészségesek legyünk, rendszeresen kell sportolni, intenzíven mozogni, és a zsíradékokat, cukrot, lisztet nagy ívből elkerülni. 
De mi a helyzet a lelki egészséggel? 

Lehet vajon egy ember úgy egészséges, hogy mozog egyfolytában, mondjuk a munkájából adódóan, hogy egészségesen étkezik, de a lelke nincsen rendben? Lehet valaki ettől boldog? A válasz egyszerű, nem. 

Ahhoz, hogy teljes mértékben egészségesnek mondhasd magad, a lelkednek, és a testednek össze kell kapcsolódnia. Együtt kell működnie a kettőnek, egyensúlyban kell lennie. Az ember, aki például diétázik, azt azért teszi (legtöbb esetben) mert fogyni szeretne. Egy ember, aki fogyni szeretne, általában kettő szempontból teszi ezt. Vagy azért, mert beteg, és az életben maradáshoz, vagy az egészséges életmódhoz le kell adnia x kilót (túlsúlyosak esetében), vagy pedig azért, mert nincs megelégedve önmagával, mert a szociális média, és a magazinok,  egy görbe tükröt mutatnak neki, és megpróbál a társadalom elvárásai szerint élni. Ha egy nehezebb pont következik be az életébe, ahol jobban kell küzdeni a kitűzött célért, és ahol az a lépcsőfok sokkal feljebb van, és nehezebb feljutni, akkor legtöbb esetben (tisztelet a kivételnek) megállnak. Eltöprengnek, majd tükörbe néznek, és inkább tovább sajnáltatják magukat, ami a világ legegyszerűbb dolga. Önbizalomhiányosak, amitől teljesen mindegy mennyi egészséges ételt esznek, vagy mennyit mozognak, akkor is boldogtalanok. Depresszióba esnek, vagy az önbizalom hiány miatt, vagy pedig azért, mert gúnyolják esetleg a súlya, a haja, a kinézete miatt, és ennek következtében különböző betegségek merülnek fel a szervezetében. Egy ilyen ember már nem egészséges. 

Vegyük a következő példát. Tegyük fel, hogy van valaki, aki rendszeresen sportol, odateszi magát, egészségesen étkezik, de mindezek mellett, hétvégente elmegy sörözni, vagy borozni, elszív egy hét alatt egy doboz cigit, vagy akár, csak pár szálat. Az alkohol rombolja a májat, a cigeretta pedig minden elképzelhető belső szervet, plusz külsőt is. Öregíti a bőrt, sárgítja a fogakat, és még sorolhatnám. Egy ilyen ember sem egészséges már, bármennyit is mozog, vagy bármennyire is helyesen táplálkozik.

Elgondolkodtál-e már azon, hogy te valóban egészséges vagy? Megteszel mindent annak érdekében hogy az legyél? A lelkedben minden a legnagyobb rendben? Természetesen problémái mindenkinek vannak, akár hétköznapi, akár nagyobb, de nagyon fontos hogy minden problémában a legjobbat tudjuk kihozni magunkból, és hogy mindig megpróbáljuk megoldani azokat stresszmentesen, amennyire csak lehet. 

Ti hogy álltok ennek a kettőnek az egyensúlyával? Úgy érzitek, hogy ti valóban boldogak vagytok, vagy azért a lelki részeiteket, problémáitokat még megkell oldanotok önmagatokban? Válaszaitokat várom kommentben!